2’nci Trump döneminde Kaliforniya’da ‘Calexit’ hamlesi: ‘Bağımsız olalım’

Calexit Talepleri Yeniden Gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim zaferinin ardından Kaliforniya eyaletinde ‘Calexit’ imza kampanyası yine konuşulmaya başladı.

5 Kasım’da yapılan başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin galip geldiği Kaliforniya’da, eyalet sakinlerinin ABD’den ayrılma isteği dile getirildi. Eyaletin resmi internet sitesinde yayınlanan kampanya açıklamasına göre, ‘ABD’den çıkma’ önerisinin sahibi Marcus Ruiz Evans’ın Kasım 2028’de yapılacak seçimde konunun gündeme gelmesi için kayıtlı seçmenlerden yüzde 5’inin, yani en az 546,651 kişinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu bağlamda, öneri sahibi Evans’ın topladığı imzaları bölge seçim yetkililerine 22 Temmuz’a kadar teslim etmesi gerekiyor.

2016’da da Benzer Kampanyalar Gerçekleşti

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kaliforniya’nın ABD’den ayrılarak bağımsız bir devlet olma önerisi daha önce de gündeme gelmişti. Donald Trump’ın 2016’daki seçim zaferinin ardından ‘Calexit’ adlı kampanya sosyal medyada başlatılmış ve yaklaşık 220,000 kişi tarafından ilgi görmüştü.

Kampanya sahibi Evans, ‘Calexit’ isminin İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci Brexit’ten esinlendiğini belirtiyor ve kampanyanın amacını Kaliforniya’nın kendi kendini yönettiği bir geleceğe taşımak olarak açıklıyor. ‘Calexit’ girişimiyle, Kaliforniya’nın sadece Kaliforniya halkı tarafından yönetilen bağımsız ve refah bir ulus haline gelmesi hedefleniyor. Kaliforniya’nın bağımsızlığını güvence altına almak için ABD Anayasası’nda değişiklik yapılması talep ediliyor.

Dilekçe Süreci Nasıl İşliyor?

ABD Anayasası’nın Birinci Değişikliği vatandaşlara dilekçe verme hakkı tanıyor ve halkın ifade, inanç ve basın özgürlüğünü güvence altına alıyor. Dilekçeler, türüne, eyaletin yasal düzenlemelerine ve amacına göre halk oylamasına sunulabiliyor. ‘Calexit’ gibi Anayasa değişikliği gerektiren dilekçelerde yeterli imzalar toplandığında öneri halk oylamasına sunuluyor. Süreç, teklif sahibinin başsavcılığa dilekçesini sunmasıyla başlıyor. Başsavcı, önerinin amacı ve etkileri hakkında bilgi vererek seçmenleri bilgilendiriyor.

Dilekçeler tamamlandığında, Başsavcı belgeleri teklif sahibine ve eyalet yetkililerine göndererek imza toplama sürecini başlatıyor. Teklif sahibi topladığı imzaları bölge seçim yetkililerine teslim ederek geçerliliğini kontrol ettiriyor. Gerekli sayıda geçerli imza onaylandığında, teklif gelecek seçime dahil ediliyor.

Oylamada Geçerli Oyların Yüzde 55’i ‘Evet’ Olmalı

‘Calexit’ kampanyası kapsamında Kaliforniya seçmenlerinden eyaletin bağımsız bir ülke olup olmaması konusunda görüşleri alınacak. Teklifin kabul edilmesi için kayıtlı seçmenlerin en az yüzde 50’sinin oy kullanması ve oyların en az yüzde 55’inin ‘Evet’ olması gerekiyor.

Halk oylamasının ardından, eyaletin bağımsız bir ülke olabilmesi için çeşitli koşullar sağlanması gerekiyor. Örneğin, eyalet komisyonunun oluşturulması, üyelerin belirlenmesi ve rapor hazırlanması gibi adımlar atılması gerekebilir. ABD Anayasası’nda eyaletlerin yasal yollarla ayrılmasını düzenleyen bir hüküm bulunmuyor. Ancak Kaliforniya Eyalet Anayasası, eyaletin ABD’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu belirtiyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Karısını öldürdü, kendisini kilitlediği evde intihar etti

Bursa’nın İnegöl ilçesinde Murat Canbolat, tartıştığı eşi Hatice Canbolat’ı silahla öldürdükten sonra intihar etti.

Resmî Gazete’de bugün (15 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Resmî Gazete’de bugün (15 Haziran 2025 Resmî Gazete kararları)

Devlet Bahçeli: İran’a yapılan operasyon Türkiye’ye verilmiş sinsi mesaj

İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sert bir açıklama yaptı.

Düğmeye Mossad bastı! Tarihin en gizli operasyonu

Mossad komandoları İran’ın merkezindeki birçok stratejik noktaya önceden yerleştirilmiş güdümlü silah sistemlerini konumlandırıldı. Planın üç aşamalı olduğu belirtildi.

Rusya’dan İsrail saldırısının ardından ilk açıklama

Rusya İsrail’in İran saldırısına ilişkin olarak “İsrail ile İran arasındaki gerginliğin tırmanmasından endişe duyuyor ve bunu kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Tatil hilesi, hayalet seyahat, rehine bahanesi: İsrail, İran’ı nasıl tuzağa düşürdü?

İsrail Jeruselam Post Gazetesi, İsrail güvenlik kaynaklarından ulaştığı bilgilere göre, İran’a düzenlenen şafak vakti operasyonunun hazırlık sürecinde stratejik bir yanıltma kampanyasının devreye sokulduğunu belirtti. Güvenlik kabinesinin toplantı …