7 aylıkken bile tepki gösteriyoruz ama her yıl 94 bin kişinin ölümüne neden oluyor

Yılan Derisi, Primatlar İçin Güçlü Bir Görsel Tetikleyici

Bir araştırma, yılanların ölçekli derisinin, primatların bu tehlikeli canlıları hızla algılamasında kilit bir görsel ipucu olduğunu ortaya koydu.

Araştırmada, daha önce hiç gerçek yılan veya amfibi görmemiş üç Japon makak maymunu (Macaca fuscata) kullanıldı. Maymunlar, ödüle dayalı bir tanımlama oyununda yılan ve semender fotoğraflarına maruz bırakıldı. Beklendiği gibi, yılan fotoğraflarına semender fotoğraflarına göre çok daha hızlı tepki verdiler.

Ancak, semender fotoğraflarına yılan derisi kaplaması eklendiğinde, maymunlar bu görüntülere de aynı hızda tepki verdi. Araştırmacılar, yılan derisinin primatlar için güçlü bir görsel tetikleyici olduğunu ortaya koydu.

Kawai, “Primatlar ve insanlar yılanları hızla tanıyabilir, ancak bu görsel farkındalığın ana unsuru daha önce bilinmiyordu” dedi. Araştırma, yılanların pullu cildinin primatların tehlikeyi sezme mekanizmasında belirleyici bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

HER YIL 94 BİN KİŞİNİN ÖLÜMÜNE YOL AÇIYOR

Primatların görsel sistemlerinin yılanları hızla tespit edebilecek şekilde evrimleşmiş olması, hayatta kalmaları açısından büyük bir avantaj sağladı. Yılanlar, insanlar için hala en büyük tehditlerden biri. Her yıl dünya çapında yaklaşık 94 bin ölüm yılan ısırıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Buna kıyasla, köpekbalığı saldırıları yalnızca 2023 yılında 14 ölüme yol açtı.

İnsan bebeklerinin, yedi aylıkken bile yılanlara karşı beyin tepkileri gösterdiği biliniyor. Bu da insanların yılanları algılama yeteneğinin doğuştan geldiğini ve primatlarla ortak bir evrimsel geçmişe dayandığını düşündürüyor. Kawai, “Bu sonuçlar, primatların görsel sisteminin yılanları daha hızlı ve güvenilir şekilde tespit edecek şekilde evrimleştiğini destekleyen yılan tespit teorisiyle tutarlıdır” dedi.

Araştırma, primatların tehlike sinyallerini nasıl algıladığına dair önemli bilgiler sunuyor. Yılan derisinin, doğrudan tehdit oluşturmasa bile, primatlarda güçlü bir tehlike algısı uyandırdığı görülüyor. İnsanlarda yapılacak benzer bir çalışma, bu ortak evrimsel mekanizmanın daha net anlaşılmasını sağlayabilir.

Bu araştırma, yalnızca primatların görsel algı sistemleri hakkında değil, aynı zamanda insan beyninin tehlikeyi nasıl algıladığına dair yeni bilgiler sunuyor. Kawai, bu tür çalışmaların, hayvanlar ve insanlar arasındaki ortak evrimsel bağlantıları anlamada önemli bir role sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Samsung satışa sundu! İşte yapay zeka destekli yeni Smart Monitör M9’un özellikleri

Şirketten yapılan açıklamaya göre, 32 inç boyutundaki Smart Monitör M9, seride ilk kez kullanılan QD-OLED paneliyle yüksek kontrast ve canlı renkler sunuyor. “Samsung OLED Safeguard+”, yanma riskini azaltmak için tasarlanan tescilli soğutma …

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Windows 11’de yeni dönem: Bilgisayarınız kuş gibi hafifleyecek

Windows 11 önümüzde günlerde sunmayı planlandığı yeni özellik dikkat çekti. Söz konusu özellikle beraber artık ön yüklü uygulamalar rahatlıkla isteğe bağlı kaldırılabilecek.

Microsoft’tan yeni işten çıkarma dalgası: 9.100 kişi daha işsiz kalıyor

Geçtiğimiz günlerde işten çıkarmalar yapabileceği konuşulan Microsoft için beklenen gün geldi. Konuşulan rakamlar ise tahminlerin çok ötesinde. Bazı stüdyolarını kapatan Microsoft, 9.000’den fazla kişinin iş akdini sonlandırıyor.

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.