Kredi kartı durduğu yerde cep yakıyor

Kredi Kartı Aidatları Tüketicileri Zorluyor

Türkiye’de kredi kartları, tüketicilerin en büyük sorunlarından biri haline gelmeye devam ediyor. Bankaların her yıl 65 milyar TL’ye yakın bir kredi kartı aidatı topladığı ülkemizde, tüketiciler yüksek faizlerin yanı sıra her yıl kart aidatı adı altında ekstra ödemeler yaparak zor duruma düşebiliyorlar.

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, kredi kartlarıyla ilgili yaşanan sorunlara dikkat çekerek, “Kredi kartları ülkemizde yaşam için vazgeçilmez bir araç haline geldi. Yüksek faizlerin yanı sıra bankaların her yıl ekstra ücret talep etmeleri tüketicileri zor durumda bırakıyor” açıklamasında bulundu.

“Tüketici Hakları Reddediliyor”

Yılmaz, tüketicilerin hukuki destek alması gerektiğini belirterek, “Son zamanlarda kredi kartlarından alınan ücretlerin iadesi konusunda derneğimize başvuran birçok tüketici var. Ancak Merkez Bankası’nın tebliğine göre, hakem heyetlerince yıllık kart aidatının alınabileceğine dair tüketici talepleri reddediliyor. Eğer tüketiciler kredi kartı aidatlarının iadesini istiyorlarsa, derneğimizden hukuki destek alarak başvuruda bulunmaları daha doğru olacaktır” şeklinde konuştu.

Kredi kartları üzerinden alınan ücretlerle ilgili düzenlemelere de değinen Yılmaz, “Hiçbir talep olmaksızın alınan kredi kartı aidatları yasa dışıdır. Tüketiciyi korumaya yönelik tebliğ ve yönetmeliklerin bakanlık görüşü alındıktan sonra uygulanması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“65 Milyar TL Yıllık Kart Aidatı Alınıyor”

Bankaların yıllık olarak 65 milyar TL civarında kart aidatı aldığını belirten Yılmaz, “Bankaların kredi kartlarından mutlaka ücret alması gerekiyorsa, bu ücretin açık bir şekilde tüketicilere sunulması gerekir. Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre belirlenen limitler olmalı ve tüketicinin korunması sağlanmalı” ifadelerini kullandı.

Bunun yanı sıra bankalara kart başvurusu yapan tüketicilerin ücretsiz kart seçeneklerinden haberdar edilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Tüketicilerin gerçek gelirlerine göre limit belirlenmelidir. Tüketicinin korunması için gerekli adımlar atılmalıdır” dedi.

“Tüketiciyi Koruma Zorunluluğu”

Bankaların tüketicilere talep olmadan kredi kartı limitlerini artırdığını dile getiren Yılmaz, “Tüketicinin bilgisi olmadan yapılan işlemler tüketiciyi mağdur etmektedir. Tüketicilerin korunması için gerekli adımlar atılmalı ve limit artışlarıyla ilgili tüketicilerin onayı alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı

AKP’li vekil Halkbank’a sattığı AVM’yi yarı fiyatına geri aldı

Yaktın bizi Aziz Çelik! Emekli ve memurlara öyle bir haber verdi ki… Yerle bir etti

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı yarın, TÜİK’in 6 aylık enflasyon verileri ve iktidar kanadından gelecek zam açıklamasında olacak. Enflasyon verileri emekli ve memur için Temmuz ayı maaşına yapılacak zammı netleştirirken düşen alım gücüne karşı …

Bugünden itibaren her binada zorunlu oldu

Yeni yapılacak konutların enerji performansına ilişkin kriterlerde köklü değişiklikler içeren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki yenilikler, bugün itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için geçerli olacak.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Erdoğan: Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme ve kalkınma hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor” dedi.

Akaryakıtta gece yarısı fiyat değişti: Motorine zam geldi

Brent petrol fiyatlarında süren dalgalanma akaryakıt piyasasını sarsmaya devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla motorine 1,14 TL zam geldi. Zamla birlikte motorin fiyatı birçok kentte yeniden 50 TL sınırını aştı. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklılık gösteriyor.