Aşk, her eve lazım…

“`html

Dinlerin derin anlamlarına inildiğinde;

Aşk…

Aşkın dört temel türü olduğuna inanılır;

1.

İlahi aşk,

2.

Vatan aşkı,

3.

Aile ve arkadaşlık aşkı,

4.

Karşı cinse duyulan aşk…

İslam kültürü içerisinde aşk önemli bir yer tutar; özellikle tasavvuf düşüncesinde derinliğine işlenmiştir. Hinduizm de, aşk kavramını zengin bir şekilde ele alarak dinin çeşitli boyutlarında kendine yer bulmuştur. Dünyanın en büyük dört dinine, yani

Hinduizm

,

Budizm

,

Jainizm

ve

Sihizm

ait toplulukların doğum yeri Hindistan’dır. Ayrıca, ülkede büyük bir Müslüman ve Hristiyan nüfusu da bulunmaktadır. Zerdüştlük, Bahai inancı ve Yahudilik gibi daha küçük, fakat köklü inanç grupları da burada yer alır. Bunun yanı sıra, pek çok yerel ve kabile dini de Hindistan’da yaşamaktadır.

Pakistan ise neredeyse tamamen (%96,47) Müslümandır…

Şimdi, bu iki “aşk” ülkesi, tarihin derinliklerinden gelen kan davası sebebiyle, insani duyguların gerisinde kalarak savaş arifesinde bulunmaktadırlar.

Erol Evgin

, birlikte okuduğumuz

İstanbul Erkek Lisesi

zamanından bir arkadaşımdır. Ayni sınıfa düşmüştük ve hep yanımda otururdu… Tiyatro kulübünde beraber görev almıştık. Daha sonra akşamları okuldan kaçıp Beyoğlu’na giden arkadaş gruplarımızda da birlikteydik…

Erol, eskiden olduğu gibi bugün de çok duyarlıdır. Tarzı asla değişmedi.

Sezen Aksu

gibi, hisleri kelimelere dökebilen bir sanatçıdır.

Erol’un eşsiz sesiyle dinlediği “Ateşle Oynama” şarkısını, Hindistan ve Pakistan liderleri potansiyel çatışmalarını gözden geçirmeden önce dinlese, belki de düşünceleri değişir…

Şarkının sözleriyle dile getirdiği duygu derinliği, dinleyicilere ulaşarak aşkın savaştan daha güçlü olduğunu vurgulamakta.

İsrail’in durumu

İsrail askerleri sosyal medya üzerinden “sosyopatça” paylaşımlar yapmayı sürdürüyor. İnsanlık adına yok olan değerleri göz ardı eden bu tavır, dünya üzerindeki insanları derinden yaralamakta.

Görünüşe göre, Gazze’de bir bina patlatıldığında yükselen mavi dumanlar, yalnızca fiziksel olanları değil, insani değerleri de derin bir biçimde etkiledi. Askerlerin arka planda duyduğu kahkahalar, bu durumu daha da kanıksatıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, İsrail’in saldırıları sonucunda Gazze’de birçok konut yıkıldı ya da hasar gördü. Bu durum, %92’lik bir orana tekabül etmektedir.

İki haftada 51 bin Filistinli hayatını kaybederken, yaralıların sayısı 117 bini geçti. Bu trajedinin çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturmakta…

Sınırlar kapalı olduğundan, Gazze’ye insani yardımlar gidemiyor. Hızlı bir internet araştırması ile Filistinli anne Menal Rakab’ın Kudüs Haber Ağı’ndan paylaşılan görüntüleriyle karşılaşabiliriz. Oğlu Usame, aşırı zayıflıktan 9 kiloya düşmüştür.

İsrail askerleri, bir çocuğun en temel mutluluğunu ellerinden alırken, mavi dumanlarla bu durumu örtbas etmeye çalışıyorlar. Ama dünya, olan biteni göz ardı etmektedir…

Dışarıda yemek yemek, evde yemek sipariş etmek ve hazır yiyecekler o kadar arttı ki sıradan hale gelmiş lezzetler nostaljik birer hatıra gibi anılmaya başlandı.

Anne köftesi

, evde yapılan köftenin ötesinde anlamlar taşır. Herkes için en lezzetli olanı kendi annesinin elinden çıkan köfte olduğu için, “en güzel köfte” denilebilir. Bu tabir, aynı zamanda sıcak ve samimi atmosferi temsil eder.

Peki, bu konunun neresindeyiz?

Restoran zinciri

Cookshop

, ikonik “Anne Köftesi” menüsünü sosyal bir sorumluluk projesine dönüştürmüş. Her yıl,

Anneler Günü

kapsamında bu menüyü sunarak, Koruncuk Vakfı’nın desteklediği kız çocuklarının geleceğine katkı sağlayacak.

Cookshop’un bu girişimi, duyulara hitap eden ve kültürel bağlamda derin bir bağ kuran bir projedir. Bunun ardından projenin bilinirliği ve hedef kitlenin bu projeye katılım isteği önemli bir unsur.

Son bir not olarak,”Anne köftesi” kadar kültürel derinliği olan bir terimin sahiplenilmesi önemliyken, “Cookshop” isminin de tam bir oksimoron örneği olduğu aşikâr.

“`

Related Posts

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Borsa İstanbul’da bu hafta en çok yükselen ve en çok düşen beş hisse

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Fiyatı bin lirayı geçti: Zirai don vurgunu!

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan son zamanların en büyük zirai don olayından sonra fırsatçı tüccarlar harekete geçti. Geçen yılın mahsül ürünlerini ve stokta tuttukları ürünlerin fiyatları son 1 ay içerisinde 2 katına çıktı. Özellikle bu ürünler şöyle …

Türkiye’de kruvaziyer turizmi rotasında ilk sıra Kuşadası’nın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu yılın ilk 4 ayında limanlara uğrayan kruvaziyer gemi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37,4 artarak 169’a, kruvaziyer yolcu sayısının da yüzde 52,3 artışla 205 bin 758’e yükseldiğini bildirdi.

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir