Akraba evliliği yapan çiftler dikkat: Genetik hastalık riski yüksek

Akraba Evliliği ve Tüp Bebek Uzmanından Önemli Uyarılar

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Kübra Boynukalın, Türkiye’de 2024 yılında yapılan akraba evliliği sayısının TÜİK verilerine göre 18 bin 619 olduğunu belirtti. Yapılan bilimsel araştırmalar, bu tür evliliklerde anne ve babadaki benzer mutasyonların doğacak çocukta hastalık oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

Prof. Dr. Boynukalın, akraba evliliği yapan çiftlerin bebeklerinde kalıtsal metabolik hastalıklar, kan hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, zihinsel ve fiziksel gelişim geriliği gibi birçok hastalığın görülme ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Bu nedenle, çiftlerin gebelik planlamadan önce genetik tarama testlerinden geçmeleri gerektiğinin altını çizdi.

‘Akraba Evliliği Gebelikte Birçok Riski Artırır’

Prof. Dr. Boynukalın, akraba evliliğinin zararları arasında birçok hastalığın bulunduğunu belirterek, fenilketonüri, kistik fibroz, spinal müsküler atrofi ve kontenjal adrenal hiperplazi gibi hastalıkların sık rastlandığını ifade etti. Akraba evliliklerinde ölü doğum ve düşük riskinin normal evliliklere göre daha yüksek olduğunu açıklayan Prof. Dr. Boynukalın, bu çiftlerin sağlıklı bir nesil sahibi olabilmeleri için genetik tarama ve tüp bebek tedavisine başvurmaları gerektiğini söyledi.

‘Genetik Tarama ile Sağlıklı Embriyolar Seçilir’

Çiftlerden alınan basit bir kan örneğiyle yüzlerce genetik hastalığın taranabileceğini belirten Prof. Dr. Boynukalın, bu hastalıkların tespit edilmesi durumunda tüp bebek tedavisi ve PGT yöntemlerinin uygulanarak sağlıklı embriyoların seçilebileceğini aktardı. Bu sayede, genetik hastalıkların doğacak çocuğa geçme riskinin önüne geçilebileceğini vurguladı.

‘PGT Yöntemi İle Sağlıklı Gebelik Sağlanır’

Prof. Dr. Boynukalın, PGT yöntemiyle ilgili olarak, genetik bozuklukların tespit edilmesi durumunda hastalık yapıcı embriyoların seçilerek sağlıklı gebelik elde edilmesinin mümkün olduğunu açıkladı. Bu yöntem sayesinde, çiftlerin sağlıklı bir bebek sahibi olma şanslarının arttığını belirtti.

‘Bu Çiftlerde Düzenli Gebelik Takibi Büyük Önem Taşıyor’

Akraba evliliğinin bebek sahibi olmayı imkansız hale getirmediğini ifade eden Prof. Dr. Boynukalın, genetik test yaptırmayan çiftlerin hamilelik sürecinde detaylı tarama testlerinden geçmeleri gerektiğini belirtti. Erken teşhisin, uygun tedavi planlarının oluşturulmasına yardımcı olabileceğini ve sağlıklı bir neslin devamını sağlamak adına bilimsel yaklaşımların önem taşıdığını vurguladı.

Related Posts

Tıp tarihine geçecek operasyon: 3 kilo bebekten yarım kilo tümor çıktı

Kütahya’da 3 kilo 700 gram ağırlığında dünyaya gelen Mehmet Eymen bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Uzmandan ‘soğuk kahve’ uyarısı: Vücuttan su atımını hızlandırdığını

Dermatoloji Uzm. Dr. Makbule Dündar ve Diyetisyen Asya Naz Al soğuk kahve tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Bilecik Hastanesinde Şiddet, Tehdit!

Sağlıkta Şiddetin Adresi Bu Kez Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Oldu. Saldırgan sağlık çalışanlarına tehditler savurdu. 

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.