Anıtkabir’in yapımında kullanılmıştı: Sarı traverten taşı coğrafi işaret tescili aldı

Posted by

Eskipazar Belediye Başkanı Sarı Traverten Taşını Tanıttı

Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kullanılan ve dünya genelinde ihraç edilen sarı traverten taşı hakkında bilgiler verdi. Civa, bu taşın Eskipazar’ın coğrafi işaret alan ilk ürünü olduğunu belirterek, “Sağlık açısından da faydalı olan bu taş, kaymaz yapıya sahip ve içerdiği minerallerle dikkat çekiyor” dedi.

BUĞDAY BAŞAĞI…

Karabük’te, sarı traverten taşı olarak bilinen ve halk arasında “buğday başağı” olarak da adlandırılan taş, Anıtkabir’in çeşitli bölümlerinde, Şeref Holü’ne çıkan merdivenlerde ve 3. TBMM binasının yapımında kullanıldı.

BAKTERİ ÜRETMİYOR

Eskipazar sarı traverten taşı, kimyasal yapısı sayesinde bakteri üretmeyen bir yapıya sahiptir. Islak zeminlerde kaymaz özelliğe sahip olan bu taş hakkında yapılan başvurunun ardından Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaretler ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde ilan edildi.

YILDA 100 KONTEYNER İHRAÇ EDİLİYOR

Eskipazar Belediye Başkanı Serkan Civa, sarı traverten taşı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu taşın özelliklerinden biri, Anıtkabir’in yapımında kullanılmış olmasıdır. Anıtkabir ve 3. TBMM binasında kullanılan bu taş, Eskipazar isminin önemini vurgulamaktadır. Amerika, Almanya, Fransa ve Arap ülkelerine yılda 100 konteyner sarı traverten taşı ihraç edilmektedir. Bu taşın gözenekli yapısı sayesinde kaydırmaz özellik gösterir ve sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Ayrıca, Eskipazar’ın ilk coğrafi işaret alan ürünü olması bizim için önemli bir değere sahiptir.”

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir