Çay sektöründe kriz derinleşiyor! Çay sanayicisi isyanda

Hasan Uzun’dan Çay Sektöründeki Zorluklarla İlgili Açıklamalar

İlyas Gür – Rize/Yeniçağ

Uzun bir süredir çay sektöründe faaliyet gösteren Hasan Uzun, son yıllarda yaşanan zorluklara dikkat çekti. Çay sezonunun bu yıl oldukça zorlu geçtiğini belirten Uzun, bu durumun en büyük nedenlerinden birinin destekleme alım bedelinin kaldırılması olduğunu ifade etti. Devletin sanayicilere yüklediği bu yükün zorluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı’nın sanayiciyi devletten daha güçlü zannettiğini söyledi.

Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hasan Uzun

ÇAYKUR’un Hazine Desteği Üzerinden Aldığı Fonlar

ÇAYKUR’un Hazine’den aldığı desteklerin geçen yıl 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunu belirten Hasan Uzun, benzer bir miktarda destek alındığını belirtti. Uzun, yaş çay alımlarının ardından yapılan desteklemelerin Hazine’den direkt olarak ÇAYKUR’a aktarıldığını ve bu durumun sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Özel Sektörün Zor Durumu ve ÇAYKUR Desteği

Özel sektörün devlet desteklerinden yoksun kalarak zor durumda olduğunu belirten Uzun, devlet destekli fiyatların özel sektöre zarar verdiğini ifade etti. ÇAYKUR’un yaş çay maliyetinin 3,8 lira olduğunu ancak devlet desteğiyle 6 liraya çıktığını belirten Uzun, özel sektörün bu desteği almadığı için zor durumda kaldığını söyledi.

Vergilerin Adaletsizliği

Rize, Trabzon ve Artvin gibi çay üretim bölgelerinden alınan vergilerin üreticilere geri dönmediğini savunan Uzun, bu durumu büyük bir adaletsizlik olarak gördüğünü belirtti. Vergilerin alınmasıyla desteklemelerin farklı noktalara harcanmasını eleştiren Uzun, bu durumu adaletsizlik olarak niteledi.

Tarım Kanunu ve Sorunlar

Uzun ayrıca Tarım Kanunu olarak bilinen düzenlemeye de değinerek, AK Parti iktidarının verdiği sözleri yerine getirmediğini savundu. Türk tarımının ithalata bağımlı hale gelmesini eleştiren Uzun, çay sektörünün de bu durumdan etkilendiğini belirtti.

Hasan Uzun’un çay sektöründeki sorunlara dair yaptığı açıklamalar, sektördeki yapısal reform ihtiyacını gündeme taşırken, çay üreticileri ve sanayiciler arasındaki tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Related Posts

Orta Doğu’daki gerilim piyasaları etkiledi! ‘Korku endeksi’ yükseldi

Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimin tırmanmasının ardından piyasalarda sert hareketler takip edilirken, pay piyasaları haftanın son işlem gününde satıcılı seyrediyor.

Belediye meclisi onayladı: En sık kullanılan hat öğrencilere 1 lira oldu

Muğla Büyükşehir Belediyesi, haziran ayı meclis toplantısında, öğrencilerin yoğun olarak kullandığı Menteşe-Akyaka güzergahında öğrenci biniş ücretini 1 TL olarak belirledi.

Bugün benzine zammın zammını yaptılar. Yarın da motorine geliyor. Deponuzu doldurun seri zam yolda

Benzinde zam sürprizi yaşandı. 3 gün önce 1 lira olarak lanse edilen benzin zammına hükümetin son dakika değişikliğiyle 1 lira 46 kuruş zam yaptı. 1 lira 46 kuruşluk zam pompa fiyatlarına bugün yansıdı.1 lira 46 kuruşluk zam sonrası benzinin litresi …

‘Yabancı yatırım yabancı olmayan Azerbaycan’a…’

Azerbaycan’ın Ticari Temsilcisi Tamerlan Teghiyev, Erzincanlı iş insanlarına seslenerek, “Türkiye’deki Ticaret Temsilcisi Ofisi olarak, Azerbaycan’a yatırım yapacaklar listesinde Türk iş insanlarının ön sıralarda yer alacağına içtenlikle inanıyoruz. Bu güçlü iş birliği hem Azerbaycan hem de Türkiye için kazan-kazan bir durum yaratmaktadır. Değerli iş insanlarına da içtenlikle başarılar diliyor, onlara Ticaret Temsilciliğimizin sloganı olan ‘Yabancı yatırım düşünüyorsanız, yabancı olmayan Azerbaycan’a gelin’ diyorum” dedi.

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı haziran vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,9 düşüşle 10.818,00 puandan başladı.

ABD’den ertelediği tarifeleri uzatma kararı

ABD Hazine Bakanı, karşılıklı müzakereleri ‘iyi niyetle’ yürüten ülkeler için 90 gün ertelenen tarifelerin uzatılacağının çok muhtemel olduğunu belirtti.