Çin’den ucuz ve güçlü yapay zeka: DeepSeek

DeepSeek, Düşük Maliyet ve Yüksek Performansla Yeni Bir Açık Kaynaklı Modeli Piyasaya Sürdü

Çin’in önde gelen kantitatif hedge fonlarından High-Flyer Capital Management tarafından desteklenen DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i 20 Ocak’ta piyasaya sürdü.

Uzmanlara göre, R1’in performansı Google ya da OpenAI gibi teknoloji şirketlerinin benzer modellerinden daha üstün. Model, dünya çapındaki uygulama mağazalarında (APP) kısa sürede ilk 10’da yer aldı.

DeepSeek’in yeni yapay zeka modeli en güçlü “açık kaynaklı” modellerden biri olarak kabul ediliyor. Teknik raporuna göre, modeli sadece 2 bin Nvidia çipi ve yaklaşık 5,6 milyon dolar maliyetle 2 ay içinde geliştirdi.

Google, OpenAI veya Meta gibi teknoloji şirketlerinin benzer atılımlar için tescilli modeller üzerinden yaklaşık 10 kat daha fazla harcama yapmak zorunda kalırken, DeepSeek’in yapay zeka geliştirme süreçlerini yeniden şekillendirebileceği belirtiliyor.

DeepSeek-V3 modelini de Aralık 2024’ün son haftasında piyasaya sürmüştü.

ABD-Çin Teknoloji Savaşının Etkileri

ABD’nin, dış ticaret açığını kapatmak için Çin’den ithal edilen güneş panelleri ve alüminyuma uygulanan gümrük vergilerini artırmasıyla başlayan ABD-Çin ticaret savaşı, kısa bir süre sonra Çin’in önemli teknoloji devlerinden Huawei’ye getirilen kısıtlamaların ardından teknoloji savaşına dönüştü.

Trump döneminde başlayan teknolojik çekişme devam ederken, ABD’li şirketlerin Çin’e gelişmiş çip üretimi için ekipman göndermesi kısıtlandı. Bu çekişmeler, ABD’nin yüksek teknolojili çiplerin ihracatını giderek daha fazla kısıtlamasıyla sürdü.

Çin, yapay zeka alanında hızlı büyüme göstererek ABD’ye rakip ikinci güç haline gelmeye çalışırken, yapay zeka teknolojilerini milli bir öncelik olarak belirledi ve büyük yatırımlar yaptı.

Çin, yapay zekada kendi kendine yeten bir ulus olma hedefiyle büyük ilerlemeler kaydetti. Büyük veri analizi ve yüz tanıma teknolojilerinde öncü konuma gelmeyi başardı.

Rekabette Yeni Bir Sayfa

Analistlere göre ABD’nin çip kısıtlamaları, DeepSeek’i daha verimli hale getirdi ve böylece hala rekabetçi olmasını sağladı. Çin’in yapay zeka alanında büyük bir oyuncu olduğunu gösterdi.

Açık kaynak teknolojilerinin küresel rekabet üzerindeki etkisini artırarak ABD’nin liderliğini tehdit ettiği belirtildi. Yapay zeka modelleriyle DeepSeek, Çin pazarında bir fiyat savaşını tetikleyerek büyük teknoloji şirketlerini baskı altına aldı.

“Çin’deki Gelişmeleri Ciddiye Almalıyız”

Nvidia’da Yapay Zeka Kıdemli Araştırma Müdürü Jim Fan, DeepSeek’i açık kaynak dil modelleri alanındaki “en büyük siyah at” olarak tanımladı. R1 için “şimdiye kadar gördüğüm en şaşırtıcı ve etkileyici atılımlardan biri” ifadesini kullanan Marc Andreessen, DeepSeek’in performansını süper etkileyici olarak nitelendirdi.

Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Deepseek’in performansının etkileyici olduğunu belirterek, teknoloji sektörünün Çin’in başarılarını dikkate alması gerektiği uyarısında bulundu.

Yapay Zeka: Temel Ürün haline mi Geliyor?

Yapay zeka modellerinin seri üretilen ürünler haline gelme tartışması alevlendi. Eğer diğer modeller de DeepSeek gibi düşük maliyetle yazılmaya başlanırsa, büyük teknoloji şirketlerinin satışlarının etkilenebileceği belirtiliyor.

Bazı analistler, eski çipler kullanmasına rağmen DeepSeek’in rakipleriyle benzer şekilde iyi performans elde etmesinin sektördeki yatırım kararlarını sorgulatacağını belirtiyor. Ayrıca, yapay zeka modellerinin seri üretilen ürünlere dönüşmesi, orta vadede beklenenden daha hızlı gerçekleşebilir.

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Görsel: Çinden Ucuz ve Güçlü Yapay Zeka DeepSeek

Related Posts

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

Deus Ex, yenilenmiş haliyle PS5 ve PS4’e geliyor!

Sony’nin Haziran 2025 State of Play etkinliğinde oyun dünyasının nostaljik damarına basan bir haber geldi: İlk kez 2002 yılında PlayStation 2 için yayınlanan Deus Ex: The Conspiracy, 17 Haziran’da PlayStation Plus Premium aboneleri için PS4 ve PS5 …

Instagram’ı mutlaka güncelleyin: Pili tüketen sorun çözüldü

Instagram, Android cihazlarda pilin erken tükenmesine yol açan sorunu çözdü. Yeni güncellemeyi indirenlerin şarjları daha uzun süreler dayanıyor…

Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, internette gençleri olumsuzluklara karşı korumak adına “Genç Hesapları” uygulamasını devreye aldıklarını belirterek, “16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor.” dedi.