Çocukların yüzde 24’ü yaşlarına uygun olmayan oyun oynuyor

Çocukların Yüzde 24’ü Yaşlarına Uygun Olmayan Oyun Oynuyor

Gençler arasında popüler bir zaman geçirme yöntemi olarak bilgisayar oyunları oynamak, Türkiye’deki çocukların yüzde 32’sinin haftada 1-3 kez birkaç saat bilgisayar oyunu oynadığını gösteren ankete göre günümüzde oldukça yaygın bir hale gelmiştir. Aynı ankete göre, Türkiye’deki çocukların yüzde 33’ü ise günde 1-2 saat oyun oynamaktadır.

Son dönemde yapılan bir araştırmaya göre, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesindeki ebeveynlerin yarısı (yüzde 47) çocuklarının yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynadığına inanmaktadır. Türkiye’de bu oran yüzde 24’tür. Araştırma, erkek çocuklarının kızlardan daha fazla yaşlarına uygun olmayan oyunlar oynama eğiliminde olduğunu ortaya koymuştur. Ankete katılan çocukların yüzde 50’si ve yüzde 43’ü bilgisayarlarında oyun oynarken yaş kurallarını ihlal ettiklerini belirtmişlerdir.

Kaspersky META Tüketici Kanalı Başkanı Seifallah Jedidi, ebeveynlerin genellikle çocuklarının bilgisayar oyunlarına harcadıkları zaman konusunda endişeli olduklarını belirtmiştir. Jedidi, ebeveynlere, çocukların dengeli bir yaşam sürdürmeleri için gereken unsurlara dikkat etmelerini ve video oyun endüstrisindeki gelişmeleri takip ederek çocuklarının oyun tercihlerini anlamalarını önermektedir. Ayrıca, ebeveynlerin çocuklarının oyun oynarken işaretlenen yaş sınırlarına uymalarını sağlamaları gerektiğini vurgulamaktadır. Jedidi, günümüzde eğitici içeriklere sahip birçok oyunun bulunduğunu da hatırlatarak, çocuklara sadece oyun oynamayı yasaklamamalarını, ancak bir denge bulmalarını önermektedir.

Kaspersky, çocukların çevrimiçi ortamda güvende olmalarını sağlamak için ebeveynlere şu önerilerde bulunmaktadır:

  • Çocuklarınızın oynadığı oyunlara ilgi gösterin ve bu oyunları deneyerek çocuğunuzun ilgi alanlarını daha iyi anlayın. Bu, aile içinde güven oluşturmanıza yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzun fazla oyun oynadığını fark ederseniz, nedenlerini araştırın ve alternatif aktiviteler sunmaya çalışın. Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfedin ve farklı hobilerle ilgilenmelerine destek olun.
  • Çocuklarınızın çevrimiçi ortamda karşılaşabileceği tehlikeler hakkında bilgi sahibi olun ve onlara bu konuda rehberlik edin. Siber tehditlere karşı nasıl korunabileceklerini ve dolandırıcılık girişimlerini nasıl fark edebileceklerini öğretin.
  • Çocuğunuzun cihazında Kaspersky Safe Kids gibi bir ebeveyn kontrol programını kullanarak onların çevrimiçi deneyimlerini yönetin. Bu program, cihaz üzerine yüklenen uygulamaları denetlemenize ve kullanım saatlerini belirlemenize olanak tanır.

Related Posts

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Büyük tehlikeye 2 yıl kaldı: ‘Ay’a çarpması beklenen dev asteroit, Dünya yörüngesini parçalayabilir’

Bilim insanları, 2032 yılında Ay’a çarpma ihtimali artan asteroid 2024 YR4’ün, Dünya yörüngesindeki uydular için büyük risk oluşturabileceğini açıkladı. Asteroit çarpması sonrası oluşabilecek enkaz bulutu, onlarca yıllık uydu çarpışma yoğunluğunu sadece birkaç günde yaşatabilir.

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.

Deus Ex, yenilenmiş haliyle PS5 ve PS4’e geliyor!

Sony’nin Haziran 2025 State of Play etkinliğinde oyun dünyasının nostaljik damarına basan bir haber geldi: İlk kez 2002 yılında PlayStation 2 için yayınlanan Deus Ex: The Conspiracy, 17 Haziran’da PlayStation Plus Premium aboneleri için PS4 ve PS5 …

Instagram’ı mutlaka güncelleyin: Pili tüketen sorun çözüldü

Instagram, Android cihazlarda pilin erken tükenmesine yol açan sorunu çözdü. Yeni güncellemeyi indirenlerin şarjları daha uzun süreler dayanıyor…

Meta 16 yaş altı kullanıcıları “Genç Hesapları” ile dijital risklerden koruyor

Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Direktörü Sezen Yeşil, internette gençleri olumsuzluklara karşı korumak adına “Genç Hesapları” uygulamasını devreye aldıklarını belirterek, “16 yaş altındaki gençler, bu ayarları değiştirmek isterse mutlaka bir ebeveynin onayı gerekiyor.” dedi.