Dünya’nın derinliklerinde keşfedildi: Everest’ten 100 kat daha büyük

Hollandalı Bilim İnsanları, Yeryüzündeki Dev Yapıları İnceledi

Hollandalı bilim insanları, Everest Dağı’ndan yüzlerce kilometre daha uzun olan iki yeraltı dağının gizemini çözmek için araştırmalar yaptı. Yapılan incelemeler sonucunda, bu devasa yapıların düşünüldüğünden çok daha eski olabileceği ortaya çıktı.

Gerçekten çığır açan bu araştırma, sonuçlarıyla birlikte dünyaca ünlü bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Baş araştırmacı Dr. Arwen Deuss, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kimse ne olduklarını ve geçici bir fenomen mi yoksa milyonlarca hatta belki de milyarlarca yıldır orada mı durduklarını bilmiyor” diyerek bu yapıların gizemini vurguladı.

Yaklaşık 998 km yüksekliğindeki bu yeraltı ‘kaya adaları’, Everest’in zirvesinin 100 katı büyüklüğünde ve gezegen üzerindeki diğer tüm coğrafi yapılardan büyük.

İki Dev Yapı: Bir Afrika’nın, Diğeri Pasifik’in Altında

Bu iki “süper kıta”, dünya yüzeyinin yaklaşık 1931 km altında, çekirdek ile kabuğun altındaki yarı katı alan olan mantonun kesiştiği noktada yer alıyor. Biri Afrika’nın, diğeri ise Pasifik Okyanusu’nun altında bulunuyor.

Dr. Deuss’a göre bu bölgeler, devasa bir tektonik plaka mezarlığı ile çevrili. Bu süreçte bir tektonik plaka diğerinin altına girerek 3 bin kilometre derinliğe kadar batıyor.

Büyük Depremler, Yeraltı Yapılarını Ortaya Çıkardı

Yer bilimciler, büyük depremlerin yayılan sismik dalgalarını analiz ederek bu devasa yeraltı yapılarını tespit etti. Bu yapılar, gezegenin çan gibi çaldığı büyük depremler sırasında ortaya çıkan sismik dalgalar sayesinde belirlendi.

“Büyük Düşük Sismik Hız İlleri” (LLSVP) olarak adlandırılan bu yapılar, yeraltında yavaşlayan sismik dalgalar sayesinde keşfedildi.

Yapılar Düşünüldüğünden Daha Sıcak ve Daha Eski

Yapılan yeni araştırmalara göre, bu devasa yapılar sadece çevresindeki tektonik plakalardan daha sıcak değil, aynı zamanda yarım milyar yaşında da daha eski.

Bilim insanları, sismik dalgaların sönümlenmesini incelediklerinde beklenmedik sonuçlarla karşılaştı. Bu durum, bu devasa yapıların dünya biliminde yeni bir tartışma başlatacağını gösteriyor.

Araştırmacılar, mantonun beklenenden daha az aktif olduğunu gözlemleyerek, yaygın bilimsel görüşlerle çelişen bulgular elde etti. Bu devasa yeraltı yapıları, bilimin daha derinliklerine inilmesini gerektiren yeni keşiflere ışık tutabilir.

Related Posts

İran: Uranyum zenginleştirme faaliyetlerimizi sahip olduğumuz haklar doğrultusunda yürütüyoruz

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Fransız Le Monde dergisine verdiği röportajda, “Uranyum zenginleştirme faaliyetlerimizi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) kapsamında sahip olduğumuz haklar doğrultusunda yürütüyoruz ve defalarca nükleer programımızın askeri bir amacı olmadığını vurguladık” dedi.

TBMM’deki salgın Ankara’ya yayıldı, vakalarda patlama yaşandı

Meclis’te 100’ün üzerinde vekil ve personelin hastanelik olmasıyla gündem olan ishal ve kusma vakalarında artış yaşandığı belirtildi. Özellikle Ankara alarma geçerken uzmanlar, yaz aylarında sıcak havanın etkisiyle çoğalan bakteriyle virüslerin, su ve gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikleyerek ishal ve kusma vakalarını artırdığı uyarısında bulundu.

CHP’li Suiçmez’den ‘Murat Çalık’ çağrısı

CHP’li vekil Sibel Suiçmez, tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın, tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Trump, Brezilya’ya yüzde 50 gümrük vergisi getirdi

ABD Başkanı Donald Trump, Brezilya’dan yapılan ithalata yüzde 50 oranında gümrük vergisi getirdiğini açıkladı. Kararın gerekçesi olarak Jair Bolsonaro’ya yönelik süren dava ve iki ülke arasındaki adaletsiz ticaret ilişkisi gösterildi.

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin bugünkü durağı Sancaktepe

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinglerinin bugünkü durağı Sancaktepe

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.