En istilacı 100 türden 12’si Türk denizlerinde

EVRİN GÜVENDİK / Ankara –

Uluslararası bir rapor, istilacı yabancı türlerin dünya genelinde yayılmasının arttığını belirtiyor ve Türkiye’nin bu türlerin taşınmasında önemli bir geçiş noktası olduğunu vurguluyor.

Rapor, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) verilerine dayanarak, 12 istilacı yabancı türün Türkiye’de bulunduğunu ortaya koyuyor. Bu türler arasında Doğu Amerika sivrisinek balığı, taraklı denizanası, deniz salyangozu, gümüşi havuz balığı, zebra midyesi, su sümbülü, katil yosun, gökkuşağı alabalığı, Mozambik tilapyası, su maymunu, kırmızı yanaklı su kaplumbağası ve karabalık yer alıyor.

Sağlığı da Etkiliyor

Raporda, istilacı türlerin patojenler ve hastalıklar yayarak yerli balık popülasyonlarında ani ölümlere veya azalmalara neden olabileceği belirtiliyor. Ayrıca, raporda şu tespitlere yer veriliyor:

“Akdeniz, Türkiye kıyılarında egzotik göçlerin en yaygın olduğu bölgelerden biridir. Egzotik türler, balıkçılık faaliyetleri sırasında balıkçıların sağlığını tehdit eder, ekstra iş gücü, yakıt ve av araçları maliyetlerinde artışa neden olabilir. Bu durum, denizel ekosistem üzerinde de olumsuz etkilere yol açarak yerli türlerin bolluğunu azaltabilir ve balıkçılık faaliyetleri için ciddi zararlara sebep olabilir.”

Eylem Planı Önerisi

Raporda, denizlerdeki istilacı türlerle mücadele etmek için eylem planı hazırlanması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, sucul yabancı türler için daha kapsamlı yasal düzenlemeler yapılmasını, giriş yapan türlerin yayılmasını önlemek için kontrollerin yapılmasını, popülasyon oluşturduğu kanıtlanan türler için izleme ve imha çalışmalarının yapılmasını öneriyor. Ayrıca, denizanası, aslan balığı gibi istilacı türlerin ekonomiye kazandırılması için çalışmalar yapılmasını da tavsiye ediyor.

Related Posts

Bakan Kacır: ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefimize adım adım birlikte yürüyeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu yıl sonuna kadar hayata geçireceğimiz Milli Teknoloji Atölyelerimizde bilim ve teknoloji yarışmalarına katılan takımların ihtiyaç duyduğu tüm makine malzemelerini onlara sunacağız. Eğitimlere yönelik tüm bu çalışmalar sayesinde ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefimize adım adım birlikte yürüyeceğiz” dedi.

Tüketici güven endeksi haziranda sınırlı arttı

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi haziran ayında yüzde 0,3 artış göstererek 85,1 seviyesine ulaştı. Maddi durum beklentileri ve ekonomik görünüme ilişkin alt kalemlerde de sınırlı iyileşme kaydedildi.

Altın fiyatlarında sert düşüş: Haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı

Jeopolitik gerilimlerin gölgesinde altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. Güçlü dolar ve Fed’in temkinli duruşu, sarı metali baskı altına alırken, haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı. İşte 20 Haziran 2025 güncel altın fiyatları…

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması: ‘Bu gaza ihtiyacımız var’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İran’dan doğalgaz sevkiyatının sürdüğünü açıkladı. Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bölgedeki belirsizliklere rağmen doğalgaz tedarikinde kesinti yaşanmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, VİMER’i ziyaret etti

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu yıl 20’ncisi düzenlenen “Küresel En İyi Performans Gösterenler Ödülleri”nin bölgesel finalinde, “En İyi Kamu Hizmeti” kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülen Vergi İletişim Merkezine (VİMER) ziyarette bulundu.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan Türkiye ekonomisi için “Uzun vadede iyimseriz” mesajı