Göreve geldikten sonra Çin’e ilk resmî ziyaret; İtalya Başbakanı Meloni, Pekin’e gitti

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, 5 günlük resmî ziyareti kapsamında Çin’in başkenti Pekin’e gitti. Meloni, iki ülke arasındaki iş birliğinin yeniden sağlanacağını söyledi.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, göreve geldikten sonra Çin’e ilk kez resmî bir ziyarette bulunuyor. Bugün başkent Pekin’de 3 yıllık eylem planının imzalanması sırasında konuşan Meloni, Çin ile işbirliğinin “yeniden başlatılacağı” taahhüdünü verdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping‘in Kuşak ve Yol projesinden geçen yıl ayrılan İtalya, Pekin’le ticari ilişkileri geliştirmek istiyor. Meloni, Çin’le iş birliğini yeniden sağlama isteğini de Çin Başbakanı Li Çiang ile yapılan toplantı sırasında dile getirdi.

İtalya Başbakanı, burada yaptığı açıklamada, ülkeye yaptığı 5 günlük ziyaretin ‘yeni bir safha başlatma ve ikili işbirliğini yeniden sağlama yönündeki iradenin bir ifadesi olduğunu’ söyledi. Giorgia Meloni, Çin’de ayrıca Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Ulusal Halk Kongresi Daimî Komitesi Başkanı Zhao Leji ile de bir araya gelecek.

Öte yandan, Giorgia Meloni’nin ziyaretinin planlanmasına yakın bir kaynak, ziyaret sırasında iki ülke arasında ikili ticaret ve sanayi anlaşmalarının imzalanmasının beklendiğini söyledi.

İtalya, 2019 yılında Çin’in Kuşak ve Yol girişimine katılan tek G7 ülkesi olmuş ancak ABD’nin baskısının da bir sonucu olarak geçen yıl projeden ayrılmıştı. Faşist İtalya’nın Kardeşleri (LfI) partisi lideri Meloni’nin başbakanlığındaki hükümet, anlaşmanın kendilerine bir fayda sağlamadığını savunmuştu. Yıllık ticaret verilerine göre, iki ülke arasındaki 73,9 milyar euroluk ticaret hacmi ‘büyük oranda Pekin’in lehinde.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir