İnternet alışverişinde yeni dönem: Cayma hakkında önemli değişiklikler

Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapıldı, Cayma Hakkı Kapsamı Genişletildi

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, tüketicilerin cayma hakkını kullanırken kargo iade masraflarına ilişkin yapılacak düzenlemeler ve cayma hakkı istisnalarının genişletilmesi konusunda değişiklikler yapıldığı belirtildi. Bu değişikliklerin 1 Ocak 2026’da yürürlüğe gireceği vurgulandı.

Ancak, 4 Eylül 2024’te gerçekleştirilen 28. Tüketici Konseyinde öne sürülen öneriler ve Bakanlık tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda değişikliklere gidildiği ifade edildi:

“Tüketicilerimizin mesafeli sözleşmelerde cayma hakkını kullanmaları durumunda iade kargo ücretlerinin satıcı veya sağlayıcı tarafından karşılanması uygulamasının korunmasına yönelik mevzuat değişikliği yapıldı. Bu sayede Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un amaçlarından biri olan tüketicilerimizin ekonomik menfaatlerinin korunması sağlanmıştır.”

Cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar ürünlerinde cayma hakkı devam edecek

Açıklamada, cep telefonu, akıllı saat ve bilgisayar gibi elektronik ürünlerin mesafeli olarak alınması durumunda cayma hakkının kullanılamayacağına dair yapılan düzenlemenin gözden geçirildiği ve bu ürünlerin cayma hakkı istisnaları listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Bu sayede, söz konusu ürünler için cayma hakkının korunduğu vurgulanan açıklamada, “Tüketicilerimizin e-ticaret sitelerinde mesafeli sözleşmelerde daha güvenli alışveriş yapma imkanı elde etmeleri hedeflenmiştir.” denildi.

1 Ocak 2026’da yürürlüğe girmesi planlanan düzenleme ile tüketicilerin satıcı ve sağlayıcılar tarafından doğru şekilde bilgilendirilmesini amaçlayan ön bilgilendirme formuna arabulucuya başvurulması gerekliliği hakkında bilgi eklenmesi kararlaştırıldığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

“Mesafeli sözleşme kurmadan önce, tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin tüketici mahkemelerinin görev alanına giren uyuşmazlıklar için arabulucuya başvurulması gerekliliği ön bilgilendirme formunda yer alacaktır. Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması amacıyla Bakanlık olarak mevzuat çalışmalarına devam edilecektir.”

Related Posts

Şimşek ne bilsin pazarda yangın var! Borcun yapılandırılmasına da karşı çıktı

Halkın, yüksek enflasyon karşısında alım gücü düşerken borcu arttı. Her geçen gün borçlu sayısı artarken, bankaların takibine düşenlerin de sayısı artıyor. Borçlu sayısı ve borç artarken, ekonomi yönetmi bu sorunu halkı daha da sıkıntıya sokarak …

TÜİK’ten “inek sütü” toplanma rakamları: Mayıs ayında 999 bin 348 ton

TÜİK, 2025 yılı Mayıs ayına ilişkin “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi” istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, mayıs ayında yüzde 1,9 oranında artarak 999 bin 348 ton oldu. Mayıs ayında bir …

AB’nin nüfusu 450 milyonu aştı

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği’nin toplam nüfusu 2025 itibarıyla 450,4 milyona ulaştı. Almanya en kalabalık üye ülke olurken, Malta ve Lüksemburg en az nüfusa sahip ülkeler olarak öne çıktı.

Ankara’da 9 jeotermal ve mineralli su sahası ihaleye çıkıyor

Beypazarı, Çubuk, Çamlıdere ve Ayaş ilçelerinde bulunan 9 arama sahası, 24-25 Temmuz’da açık teklif usulüyle ihale edilecek.

Kapora dolandırıcılarının kullandığı 3 tehlikeli tuzak: Siz de hedef olabilirsiniz

İnternetten yapılan ev ve tatil kiralamalarında kapora tuzağı büyüyor. Sahte ilanlar ve güven vermeye çalışan dolandırıcılar, özellikle yaz aylarında harekete geçiyor. Uzmanlar uyarıyor: “Kandırılmamak için ödeme yapmadan önce bu adımları mutlaka uygulayın!”

Araplara mücevher satışı zirveye çıktı! Çorum ikinci sırada yer aldı

Türkiye, 2025’in ilk yarısında ihracat artışında en büyük sıçramayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptı. BAE’ye dış satım yüzde 64,5 artarak 3,3 milyar dolara ulaşırken, mücevher sektörü başı çekti.