Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda Kolombiya’da geçen yıl kokainin ana hususu koka bitkisinin ekiminin yüzde 43 arttığı bildirildi.
BBC’nin haberine nazaran, BM Uyuşturucu ve Hata Ofisinin (UNODC) raporu, dünyanın en büyük kokain üreticisi Kolombiya’nın geçen yıl koka üretim rekoru kırdığına işaret ediyor.
Koka ekim alanının 2021’de yüzde 43 artarak 204 bin hektara çıktığı belirtilerek, bunun, BM tarafından 2001’den bu yana derlenen bilgilerin ortasında en yüksek artış olduğu kaydedildi.
Raporda, en ağır koka ekiminin ülkenin kuzeydoğusundaki Kuzey Santander bölgesinde ve Ekvador sonundaki Narino ile Putumayo’da gerçekleştiği görülüyor.
Kuzey Santander’deki Tibu Belediyesinin, 22 bin hektarla ülkenin tüm belediyeleri ortasında en yüksek koka ekim alanına sahip olduğu bildirildi.
Raporda, mahsulün bilhassa sonlara yakın yahut denize kolay erişimi olan bölgelerde geliştiği belirtilerek, bu bölgelerde silahlı çeteler, uyuşturucu tacirleri ve üreticilerin birlikte çalıştığı tabir edildi.
Koka ekiminin, biyolojik çeşitliliğe büyük tehdit olduğu ve ormansızlaşmayı da beraberinde getirdiği tespitine de yer verildi.
Kolombiya’da üretilen kokainin kıymetli kısmı, dünyanın en çok yasa dışı uyuşturucu tüketiminin olduğu Avrupa ve ABD’ye gidiyor.
Devletin yıllardır çiftçileri koka üretiminden uzaklaştırmak için uğraş ettiği lakin teşvik ve sübvansiyon vaatlerinin gerçekleşmediği belirtiliyor. (AA)