Sadece cuma günleri açılıyor 100 yıllık kaselerde servis ediliyor. 400 yıllık büyük sır!

Bursa Büyükorhan’da Lezzet Dolu Tarihi Cuma Pazarı!

Bursa’nın Büyükorhan ilçesinde her cuma kurulan ve 400 yıllık bir geçmişe sahip olan Tarihi Cuma Pazarı, muhteşem lezzetleri ve manevi atmosferiyle adeta bir gastronomi mirasıdır. Türkiye genelinden ziyaretçileri ağırlayan bu pazar, taze kesilmiş etlerle hazırlanan kavurma ve güveçleriyle ünlüdür.

Rivayetlere göre, pazarda pişen etlerin eşsiz lezzeti, 400 yıl önce Osman Dede adlı bir Allah dostunun ettiği dua ile taçlanmaktadır. Ziyaretçiler, cuma günleri yedikleri etin tadını başka günlerde bulamadıklarını dile getirmektedirler.

Tarihi Cuma Pazarı

Pazar, ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıktaki bir merada bulunan hayvan pazarıyla yan yana hizmet vermektedir. Kasaplar, sac üzerinde yüksek ateşte pişirdikleri kavurma ile büyük ilgi görmektedir.

DUALI LEZZET

92 yaşındaki kasap Niyazi Narı, 75 yıldır pazarda çalıştığını ve pazarın Osman Dede tarafından kurulduğunu aktarmaktadır. 74 yaşındaki Ali Özkan ise pazarın Osmanlı’dan gelen bir miras olduğunu ve 7 ermiş ile 40 dervişin dualarıyla bereketlendiğini belirtmektedir.

Güveçler

100 yıllık toprak kaselerde sunulan güveçler, 400 yıllık tariflerle hazırlanmaktadır. Kasap Mesut İlhan, keçi ve dana güvecini 12 saat fırında pişirip kemik iliği suyu ve iç yağla lezzetlendirdiklerini ifade etmektedir. Organik dağ hayvanlarının eti, bu lezzetin sırrını oluşturmaktadır. İlhan, “Burada yediğiniz yemeğin tadını başka yerde bulamazsınız” şeklinde konuşmaktadır.

Kavurma

Büyükorhan Belediye Başkanı Kamil Turhan, pazarın 700 yıllık bir Osmanlı geleneği olduğunu vurgulayarak, eski tahıl hanını yenileyerek pazarı dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını belirtmektedir. Termal tesis ve su sporları alanlarıyla bölgeyi turizm merkezi haline getirme hedeflerinin olduğunu dile getiren Turhan, “Cuma günü yenen etin lezzeti başka hiçbir günde yok” diyerek tüm Türkiye’yi bu eşsiz pazara davet etmektedir.

Manzara

Pazar, bölgedeki hayvancılığı desteklemeyi amaçlamaktadır. Yemyeşil dağlarda beslenen hayvanlardan elde edilen etler, doğal ve sağlıklı beslenme arayanların ilgisini çekmektedir. Tarihi Cuma Pazarı, gastronomi ve maneviyatın bir araya geldiği eşsiz bir destinasyon olup, ziyaretçilerini beklemektedir.

Yemekler

Manzara

Lezzetler

Eşsizlik

Tarih

Related Posts

Bugünden itibaren her binada zorunlu oldu

Yeni yapılacak konutların enerji performansına ilişkin kriterlerde köklü değişiklikler içeren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki yenilikler, bugün itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için geçerli olacak.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Erdoğan: Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme ve kalkınma hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor” dedi.

Akaryakıtta gece yarısı fiyat değişti: Motorine zam geldi

Brent petrol fiyatlarında süren dalgalanma akaryakıt piyasasını sarsmaya devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla motorine 1,14 TL zam geldi. Zamla birlikte motorin fiyatı birçok kentte yeniden 50 TL sınırını aştı. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklılık gösteriyor.

400 bin TL’nin geri ödemesi uçtu: Faiz fırtınası kredileri vurdu

Araç sahibi olmanın giderek zorlaştığı bu dönemde, otomobil almak isteyen binlerce vatandaş, artan fiyatlar karşısında çözümü bankaların taşıt kredilerinde arıyor. Ancak, yükselen faiz oranları kredi maliyetlerini adeta zirveye taşıdı. Sıfır ve …

İSKİ’den “tasarruf” çağrısı: İstanbul’un su rezervleri risk altında

İSKİ’den yapılan açıklamada, kentte günde ortalama 3 milyon 500 bin metreküp standartlara uygun içme ve kullanma suyu temin edildiği kaydedildi. İstanbul’a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranının yüzde 67,39’a düştüğü aktarılan açıklamada …