Tokatlı çiftçiler denemek için ekti

Tokat’ın Pazar ilçesinde yerli tohum çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla 12 çiftçi, 85 dekarlık alanda deneme amaçlı ekim yaptı.

Pazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünün, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin ettiği milli hububat çeşitleri toprakla buluşturuldu.

İlçe genelinde çiftçiler, toplam 1750 kilogram ve 11 çeşit yerli ekmeklik buğday, arpa ve yulaf tohumu ekti.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Emre Kapar, geçen yıl “Taner” cinsi buğday denemesi ile başlayan yerli üretim denemelerinin bu yıl da devam edeceğini söyledi.

Kapar, 11 farklı çeşidin demonstrasyon çalışmaları ile ilçe merkezi ve 7 köydeki 85 dekar arazide 12 üreticinin bu çalışmada üretime katkı sağladığını ifade etti.

“Selçuklu, Taner, Armağan, Bozkır, Savatra, Buhara, Şehzade ekmeklik buğday çeşitleri, Baykara ve Ayrancı arpa çeşitleri, Yazır ve Kazan yulaf yerli ve milli tohum çeşitleri ile birlikte üretip birlikte kazanacağız. Ayrıca Trakya Tarımsal Araştırma Enstitümüzden temin edeceğimiz 4 çeşit yağlık ayçiçeği ve Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden temin edilecek Kale cinsi dane mısır, 5 çeşit nohut ve bezelye tohumları ile hem ilçemizin ürün desenini artırmaya yönelik çalışmalar hem de ilçemize en uygun yerli çeşitlerin belirlenmesi için çalışma yapmış olacağız.”

Kaledere köyünde yaşayan Ahmet Macit de 30 yıldır çiftçilik yaptığını söyledi.

Köydeki tarlasına ekmeklik buğday tohumlarını ektiğini anlatan Macit, “İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, bize yerli tohum verdi. Ektiğimiz tohumlardan yüksek verim ve kalite bekliyoruz. Bunun için deniyoruz. Şu anda 8 dönümlük alanda Selçuklu ve Armağan buğday tohumlarını ektik. Başka 8 dönümlük tarlamızda da Taner ve Bozkır buğday tohumlarını ektik. Toplamda 16 dönüm deneme amaçlı ekim gerçekleştirdik. Dönüm başına 450 kilo buğday bekliyoruz. Hasat zamanı inşallah bunu da alırız. Yerli tohum ekmek istiyoruz.” dedi.

Related Posts

SGK uzmanı tarih verdi: SGK- Vergi borçlarına yapılandırma yolda

Ekonomik sıkışıklık, yüksek faiz oranları ve geçmişteki örnekler doğrultusunda milyonlarca vatandaş SGK ve vergi borçlarına yeni bir yapılandırma düzenlemesinin yapılmasını bekliyor. SGK uzmanı İsa Karakaş, bu yılın son çeyreğinde yeni bir ‘Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Altın tablosu şaşırttı: Gram, çeyrek, tam altın fiyatlarında son durum

Orta Doğu’daki İsrail-İran geriliminin etkileri sürerken, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararının ardından altın fiyatlarında ani bir gerileme yaşandı. 21 Haziran 2025 itibarıyla gram altın 4.296,86 TL, çeyrek altın ise 7.113,00 TL’den işlem görüyor. İşte altın fiyatlarında güncel tablo…

Bakan Kacır: ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefimize adım adım birlikte yürüyeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bu yıl sonuna kadar hayata geçireceğimiz Milli Teknoloji Atölyelerimizde bilim ve teknoloji yarışmalarına katılan takımların ihtiyaç duyduğu tüm makine malzemelerini onlara sunacağız. Eğitimlere yönelik tüm bu çalışmalar sayesinde ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefimize adım adım birlikte yürüyeceğiz” dedi.

Tüketici güven endeksi haziranda sınırlı arttı

TÜİK verilerine göre tüketici güven endeksi haziran ayında yüzde 0,3 artış göstererek 85,1 seviyesine ulaştı. Maddi durum beklentileri ve ekonomik görünüme ilişkin alt kalemlerde de sınırlı iyileşme kaydedildi.

Altın fiyatlarında sert düşüş: Haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı

Jeopolitik gerilimlerin gölgesinde altın fiyatları gerilemeye devam ediyor. Güçlü dolar ve Fed’in temkinli duruşu, sarı metali baskı altına alırken, haftalık kayıp yüzde 2’yi aştı. İşte 20 Haziran 2025 güncel altın fiyatları…

Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması: ‘Bu gaza ihtiyacımız var’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İran’dan doğalgaz sevkiyatının sürdüğünü açıkladı. Türkiye’nin enerji arz güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bölgedeki belirsizliklere rağmen doğalgaz tedarikinde kesinti yaşanmayacak.