MEB araştırdı… İlkokul öğrencisi cep telefonundan ayrı kalamıyor

MEB Araştırması: İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Dijital Cihaz Kullanımı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre, geçtiğimiz şubat ayında 17 büyükşehirdeki bilgisayar laboratuvarı bulunan okullarda eğitim gören 3,230 ilkokul 4. sınıf öğrencisi arasında yapılan incelemede, öğrencilerin telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi dijital cihazlarla etkileşimleri incelendi. Elde edilen verilere göre, öğrencilerin en yaygın dijital cihaz kullanım alanları araştırma yapmak, ödev yapmak ve bilgisayar oyunu oynamak şeklinde belirlendi.

Yeniden Kullanma İsteğiyle Karşılaşılıyor

Günlük dijital cihaz kullanım sürelerine yönelik inceleme sonuçlarına göre, öğrencilerin dijital cihazları bıraktıktan sonra hemen tekrar kullanma isteği, araştırmanın dikkat çeken bulgularından biriydi. İncelenen öğrencilerin %60’ı dijital cihazlarını kapatır kapatmaz tekrar erişim arzusuyla karşı karşıya kaldı. Ayrıca %40,8’i cihazlarını kapattıktan sonraki 1 saat içinde tekrar cihazlarına dönmeye meyilli olduğunu ifade etti. Araştırma, öğrencilerin %64,3’ünün bir gün boyunca dijital cihazları olmadan zorluk yaşadığını gösterdi.

Dijital Cihazlar ve Etkileri

Araştırma sonuçları, dijital cihazların öğrencilerin fiziksel, duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimleri üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu ortaya koydu. Cihazları ellerinden alındığında %64,6’sı mutsuz hissettiğini ve %48,5’i öfke duyduğunu belirtti. Ayrıca, dijital cihaz kullanımının ardından %64,5’i yorgunluk hissettiğini dile getirdi. Öğrencilerin %13,6’sı her zaman, %53,9’u ise bazen dijital cihazlar karşısında uyukladığını ifade etti. %64,2’si ise yemek yemek esnasında dijital cihaz kullanmayı tercih ettiğini söyledi.

Öneriler ve Sonuç

MEB, araştırma sonuçlarına dayanarak bilinçli teknoloji kullanımını teşvik edecek stratejilerin geliştirilmesi, aile eğitiminin yaygınlaştırılması ve dijital farkındalık çalışmalarının artırılması için koruyucu önleyici sistemlerin güçlendirilmesi yönünde etkin iş birliklerinin geliştirilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Süha Uygur’dan Naşit Özcan’a veda: Çok erken oldu

Süha Uygur’dan Naşit Özcan’a veda: Çok erken oldu

KPSS’de derece yaptı, yine de atanamadı: ’15 yılım gitti’

KPSS’de 74’üncü sıraya girmesine karşın atanması yapılmayan coğrafya öğretmeni Yasemin Kalkan isyan etti.

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

ALES sonuçları açıklandı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonuçlarının açıklandığını duyurdu.

TÜBİTAK sergisi Demirören Medya ve Teknoloji MTAL’de

Demirören Medya ve Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin düzenlemiş olduğu TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı sergisi kapsamında araştırma, tasarım ve inceleme türlerinde 46 öğrencinin hazırladığı 18 proje sergilendi. Dün başlayan ve bugün sona erecek olan sergiyi farklı okullardan öğrenciler de ziyaret edebiliyor.

Çocuklar finansal okuryazarlık bilincini nasıl kazanır?

Günümüzde, hızla değişen teknoloji ile öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerde önemli değişimler yaşanıyor.