Çay sektöründe kriz derinleşiyor! Çay sanayicisi isyanda

Hasan Uzun’dan Çay Sektöründeki Zorluklarla İlgili Açıklamalar

İlyas Gür – Rize/Yeniçağ

Uzun bir süredir çay sektöründe faaliyet gösteren Hasan Uzun, son yıllarda yaşanan zorluklara dikkat çekti. Çay sezonunun bu yıl oldukça zorlu geçtiğini belirten Uzun, bu durumun en büyük nedenlerinden birinin destekleme alım bedelinin kaldırılması olduğunu ifade etti. Devletin sanayicilere yüklediği bu yükün zorluğuna vurgu yaparak, Cumhurbaşkanı’nın sanayiciyi devletten daha güçlü zannettiğini söyledi.

Rize Çay Sanayicileri Derneği Başkanı Hasan Uzun

ÇAYKUR’un Hazine Desteği Üzerinden Aldığı Fonlar

ÇAYKUR’un Hazine’den aldığı desteklerin geçen yıl 10 milyar TL’nin üzerinde olduğunu belirten Hasan Uzun, benzer bir miktarda destek alındığını belirtti. Uzun, yaş çay alımlarının ardından yapılan desteklemelerin Hazine’den direkt olarak ÇAYKUR’a aktarıldığını ve bu durumun sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Özel Sektörün Zor Durumu ve ÇAYKUR Desteği

Özel sektörün devlet desteklerinden yoksun kalarak zor durumda olduğunu belirten Uzun, devlet destekli fiyatların özel sektöre zarar verdiğini ifade etti. ÇAYKUR’un yaş çay maliyetinin 3,8 lira olduğunu ancak devlet desteğiyle 6 liraya çıktığını belirten Uzun, özel sektörün bu desteği almadığı için zor durumda kaldığını söyledi.

Vergilerin Adaletsizliği

Rize, Trabzon ve Artvin gibi çay üretim bölgelerinden alınan vergilerin üreticilere geri dönmediğini savunan Uzun, bu durumu büyük bir adaletsizlik olarak gördüğünü belirtti. Vergilerin alınmasıyla desteklemelerin farklı noktalara harcanmasını eleştiren Uzun, bu durumu adaletsizlik olarak niteledi.

Tarım Kanunu ve Sorunlar

Uzun ayrıca Tarım Kanunu olarak bilinen düzenlemeye de değinerek, AK Parti iktidarının verdiği sözleri yerine getirmediğini savundu. Türk tarımının ithalata bağımlı hale gelmesini eleştiren Uzun, çay sektörünün de bu durumdan etkilendiğini belirtti.

Hasan Uzun’un çay sektöründeki sorunlara dair yaptığı açıklamalar, sektördeki yapısal reform ihtiyacını gündeme taşırken, çay üreticileri ve sanayiciler arasındaki tartışmaları da yeniden alevlendirdi.

Related Posts

Bugünden itibaren her binada zorunlu oldu

Yeni yapılacak konutların enerji performansına ilişkin kriterlerde köklü değişiklikler içeren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki yenilikler, bugün itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için geçerli olacak.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Erdoğan: Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gıpta ile takip edilen büyüme ve kalkınma hikayesi ihracatçılarımızın özverili çabaları ile yazılıyor” dedi.

Akaryakıtta gece yarısı fiyat değişti: Motorine zam geldi

Brent petrol fiyatlarında süren dalgalanma akaryakıt piyasasını sarsmaya devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla motorine 1,14 TL zam geldi. Zamla birlikte motorin fiyatı birçok kentte yeniden 50 TL sınırını aştı. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklılık gösteriyor.

400 bin TL’nin geri ödemesi uçtu: Faiz fırtınası kredileri vurdu

Araç sahibi olmanın giderek zorlaştığı bu dönemde, otomobil almak isteyen binlerce vatandaş, artan fiyatlar karşısında çözümü bankaların taşıt kredilerinde arıyor. Ancak, yükselen faiz oranları kredi maliyetlerini adeta zirveye taşıdı. Sıfır ve …

İSKİ’den “tasarruf” çağrısı: İstanbul’un su rezervleri risk altında

İSKİ’den yapılan açıklamada, kentte günde ortalama 3 milyon 500 bin metreküp standartlara uygun içme ve kullanma suyu temin edildiği kaydedildi. İstanbul’a su sağlayan barajların ortalama doluluk oranının yüzde 67,39’a düştüğü aktarılan açıklamada …